Слагање перлица

  • 0 comments
dscn2085

Ова вежбa спада у практичне монтесори активности и одлична је за увежбавање координације око-рука, концентрације и развој мишића шаке који су касније битни за писање. Оно што вам је потребно је тацна, држач за сапун, перлице и чинија. Циљ је да се све перлице наређају на држач, зато пазите да имате онолико перлица колико је места на држачу.

Потребан материјал

Прво ви покажите детету како би требало да изведе вежбу, тако што ћете једну по једну куглицу стављати на држач, почевши од горњег левог угла па редом на доле ( у мом случају, код деце узраста две до три године ни једно није постављало перлице редом, већ је свако имао свој систем ). Када наслажете све перлице, вратите их у чинију исто тако, једну по једну. У току показивања не би требало пуно да објашњавате, већ ће дете и само посматрањем уочити шта се од њега тражи ( ово је један од принципа монтесори представљања вежби, што свакако не значи да не треба да одговорите на питање ако вам га дете постави).

И код нас је то изгледало овако 🙂

Најмлађа девојчица ( 2 године) није успела да убаци куглице на место, али се силно трудила и доста дуго јој је држало пажњу. Остатак екипе је био прилично успешан, мада ми се чини да би за овај узраст згодније било да држач има мање места за куглице, јер би им пред крај концентрација већ опадала.

Ако имате нешто старије дете, можете да отежате вежбу тако што ће перлице уместо прстићима слагати пинцетом. И још једна варијанта је да уместо перлица детету дате чинијицу са обојеном водом и пипету, а оно треба у сваки отвор да кане по капљицу воде.

У сваком случају имате корисну и забавну активност 🙂

Share Social

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *