Писање у песку

  • 0 comments
предани рад

Да би дете дошло до тога да може да оловком пише слова на папиру потребно је пре тога да развије и ојача мишиће шаке и да поседује контролу покрета и концентрацију. Монтесори педагогија посебно обраћа пажњу на развој фине моторике , тако да већина вежби из практичног живота ( као нпр. слагање перлица ) има улогу да развија фине покрете и мишиће шаке. Када је дете већ савладало ове вежбе, можете да пређете на припрему за почетно писање. Ми ћемо вам сада представити једну од вежби из ове области.

Од материјала ће вам бити потребна со, креде у боји ( ово је опционо), тацна и слова на шмиргл папиру.

Циљ вежбе је да дете прстима испрати слово које је исцртано шмирглом ( да би осетило текстуру и покрет који је потребан за одређено слово ) и да онда слово истим покретом прекопира у тацни са сољу. Први пут му ви покажите покрет, а онда пустите да дете само вежба. На овај начин дете памти покрет за свако слово, а покрете изводи много лакше него да држи оловку. Када пређе на писање оловком већ ће имати запамћене покрете и биће му много једноставније да научи правилно да пише.

писање слова по соли  преношење слова у со

 

Слова можете направити и сами, тако што ћете на картончиће залепити слово које сте претходно исекли од шмиргл папира. А могу да вам послуже и картице са словима или домине или нешто слично што већ имате.

Као вежбу која претходи овој можете да направите со у боји. Она је одлична за развој фине моторике шаке 😉 Требаће вам само обична кухињска со, креде у боји, идеално дебље и тацна. Ставите со у тацну и дајте детету креду да је котрља у разним правцима. Овом техником ћете добити шарену со коју можете да искористите и за друге пројекте. Ова активност је погодна и за млађу децу, само очекујте мало нереда.

DSCN1174 DSCN1177 DSCN9928

Једна од додатних активности које можете да радите је остављање отисак у соли. Ми смо овај пут учила какве отиске остављају геометријска тела.

какав отисак оставља коцка

А затим смо цртали геометријске облике.

цртање геометријских облика

На крају смо пресипали со помоћу левка у чинију у којој ћемо је чувати и користити изнова.

пресипање пресипање левком

И почистили радни простор. Ово је битно да дете уради, како би заокружило целу вежбу, почевши од њеног постављања до склањања. Тако вежбамо самосталност и подижемо дететово самопоуздање.

чишћење чишћење

Уживајте у овој корисној и забавној активности, и јавите нам како вам се свидела.

Share Social

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *