Направи сам игре убацивања

  • 0 comments
dscn9756

Већина мама (а и тата) дође у ситуацију да им треба петанестак минута да заврше нешто, а да их њихов малишан не омета. Да не бих посезала за цртаћима као забавом (пошто тв гледамо да избегавамо) при руци имам пар спремљених игара које таман могу да заокупе дететову пажњу, а које су и забавне и корисне у исто време. Ако сте читали моје раније текстове сигурно сте приметили да често помињем развој фине моторике шаке, а тако је и у овом случају 🙂 .

Код куће вероватно имате неку корњачу или кућицу у коју дете убацује различите облике. Ове игре се заснивају на том принципу, материјал који користите може да буде различити, даћу вам моје идеје, а када се ви сетите још нечега, слободно то поделите овде са нама.

За прву игру вам треба сланик са мало већим рупицама и штапићи у боји који се користе у настави математике (има их у књижарама, па и у супермаркетима). Задатак је једноставан, штапиће из чиније треба пребацити у сланик. Ово је одлична вежба за децу од неких 18 месеци (обавезно седите поред свог детеа ако још увек воли да истражује нове ствари устима ) па надаље. Касније можете да уведете и нове елементе – разврставање по боји, бројање штапића.

убацивање штапића, 25 месеци

На горњим сликама можете да упочите како се разликује држање штапића код детета од 25 и 19 месеци, како расту тако ће бити све прецизнији, али и једна и друга то раде са великим занимањем и концентрацијом.

Следећу варијанту имам захваљујући мојој баки која је сачувала кутију са танким сламчицама од кад сам ја била дете. Принцип је исти, само што су сламчице дуже од штапића па је потребно више вештине да стигну до отвора.

Ово може да буде и тимска игра, тако деца уче и да морају да сачекају свој ред, по принципу једном ја, једном ти.

DSCN0138

Следећа варијанта је са дрвеним куглицама и конзервом од нес кафе (ове конзерве су одличне за овакве игре, како имају пластичан поклопац који лако можете исећи да одговара величини и облику предмета који се убацује). Рупице направите тако да треба мало више труда да би се куглица убацила, ставите куглице у чинију и препустите остатак детету 🙂 .

Можете још користити и штапиће од сладоледа, поклопце од пластичних флаша, дрвене облике (коцкице, куглице.. само онда направите различите отворе за сваки облик), чачкалице (уз опрез пошто су оштре)… У сваком случају, проверена забава и учење у једној игри. Уживајте 🙂

Share Social

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *