Месимо заједно

  • 0 comments
DSCN9503

Вероватно се већина вас сећа како сте као деца, са баком или мамом, месили хлеб или пециво, колаче, уживали да развлачите, гњечите и обликујете тесто и на крају нестрпљиво чекали поред рерне да се ваше уметничко дело испече и да га заједно са укућанима пробате. Можда није увек све било јестиво, али сте се сигурно одлично забављали.

Сада је време да исто то радите са својим клинцима. Само немојте да очекујете идиличне слике као са реклама. Брашна и теста ће вероватно бити по целој кухињи, модлице које сте им дали за обликовање неће бити ни приближно савршене, тесто ће бити различите дебљине… Али не покушавајте ништа од тога да исправите. Само се препустите, припремите усисивач за сам крај и сетите се зашто је то добро за ваше дете.

Сигурно имате свој омиљени рецепт за тесто или погачице. Најбоље је да дете укључите и у његову припрему, јер тако између осталог можете да учите мере, вежбате бројање, а видећете и колико су вам користиле Игре пресипања које смо вам представили раније, јер је тако дете увежбавало мишиће шаке и котролу покрета.

DSCN8931 DSCN8934

Када сте лепо умесили тесто остаје вам да им дате оклагије, модлице, ножеве и путите машти на вољу. Можете узети и ви део теста, и на њему му показети како би ви то урадили ( не како треба да се ради ) и да онда пустите дете да на свом делу уради шта жели. Ово је битан принцип, којег сви ми требамо да се подсећамо, није поента да помогнете детету да оно што ради изгледа савршено ( да би то приказали некој трећој особи ), већ да дете понављањем само додђе до резултата. А тих ће понављања, веруј те ми , бити пуно, али ће вас једног дана дете изненадити резултатом. Ово важи за све, писање, цртање, играње са пластелином, сетите се да деца уче понављајући и обуздајте свој порив да их исправљате и прекидате у ономе што ради – ово је један од битних монтесори принципа.

И да се вратимо на наше тесто, код нас то изгледа овако :

DSCN8725 DSCN8945

Можете да видите колико су деца концентрисана на то што раде 🙂

DSCN9197 DSCN9494 DSCN9501

 

И после цупкања поред рерне, на реду је и дегустација.

DSCN8730

Пријатно и уживајте у стварању нових успомена 🙂

Share Social

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *