Мерење запремина

  • 0 comments
Бројимо мерице

Вежба коју ћемо вам данас представити комбинује увођење појма запремине и вежбу за фину моторику шаке. Од математичких појмова деца још уче и бројање,појмове веће-мање, тако да вежбу можете радити са децом од 18 месеци па до 4-5 година.

Од материјала су вам потребне мерице – ми имамо икеине (мада сад сличне можете наћи и у радњама које продају пластику), песак или со у боји  коју смо правили раније и једна тацна.

Потребан материјал

Потребан материјал

Сав материјал ставите на тацну и допустите детету да га проучи. Овај корак је битан јер су деца по природи радознала и желеће да додирну и испитају шта сте им то дали. Допустите им да се упознају са материјалом, па им тек онда покажите вежбу, тако ће бити боље концентрисана на задатак. Наша деца су већ радила са свим овим материјалима, тако да стрпљиво чекају да виде шта ће ново научити.

Стрпљиво чекамо

Стрпљиво чекамо

Следећи корак је да захватите песак сваком мерицом и са децом поразговарате која је мерица најмањакоја највећа, колико би малих мерица песка стало у следећу по величини и тако све до највеће.

мерице

мерице

А онда их пустите да то и сами пробају. Бројите са њима, пробајте све комбинације, колико треба мањих мерица да би се напунила већа, нек пробају да пресипају са што мање просипања, а на крају вежбе нека метлицом покупе расути песак.

Бројимо мерице

Бројимо мерице

Концентрација

Концентрација

Јоца броји

Јоца броји

Поред тога што ће се добро забавити, научити нове појмове и вежбати концентрацију, ова вежба је добра припрема и за самостало припремање колача и других рецепата где је потребно да дете измери количину сваког састојка који ће употребити. Ми смо то радили овако , а ви ?

 

Share Social

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *