Мали хемичар – пенаста магија

  • 0 comments
DSCN9348

Мали кућни огледи је била једна од мојих омиљених књига, а сад је дошло време да и нова генерација крене у узбудљив свет експеримената. Ако сте се питали када је време да детету дате могућност да се игра са нечим мало другачијим од стандардних игара и играчака, овај експеримент је забаван и деци од годину ипо али и онима од четири-пет.

Оно што вам је потребно већ вероватно имате у кући, не изискује додатне трошкове, и заједно ћете се лепо забавити. Спремите :

-соду бикарбону

-алкохолно сирће

-боју за колаче (или неку другу коју можете да растворите у води ).

У већу и дубљу чинију успите доста соде бикарбоне ( можете да је купите у здравој храни на килограм ), а боју растворите у сирћету и ставите у мање чиније. Све што деца треба да ураде је да сипају сирће преко соде и гледају како се прах претвара у пену у боји.

DSCN9955

Ако су деца млађа можете боју да им распоредите у мање теглице из којих ће они да их сипају преко соде, и вежбају да све заврши унутар чиније ( ипак гледајте да ово не радите у близини тепиха или намештаја).

DSCN9958

Мало старија деца могу да вежбају своје прстиће тако што ће боју из чинијица вадити помоћу шприца.

DSCN9341

 

Пустите их да се играју док се сва сода не раствори, а ако су расположени за још, само додајте мало соде преко већ направљене пене. Гледајте да вам је прозор отворен пошто сирће има доста јак мирис. И за крај будите спремни да клинци и рукама пробају то што су направили 🙂

DSCN9961

Share Social

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *