Фина моторика 2

  • 0 comments
dscn1767

Прошли пут сам писала о значају игара које развијају мишиће шаке и координацију око-рука, па ћу сада представити још неколико наших омиљених.
Пре тога само пар ствари везаних за мало теорије. Вероватно сте чули за појам монтесори материјал. У њега спада све оно што се користи у једној вежби. Васпитач или родитељ треба детету да покаже на који начин се изводи вежба ( и то увек исто и истим редоследом), док дете има пуну слободу да на свој начин испита могућности материјала. Шта би то конкретно значило у пракси? Када осмислите и припремите вежбу-игру, дајте детету неко време да се упозна са истом, немојте одмах да навалите на показивање и да очекујете да дете понови све како треба. Кад је испитало све предмете, покажите му шта би требало да уради, а онда га пустите да само проба. Још једна битна ствар је : ако ’погреши’ немојте га одмах исправљати и показивати шта би требало да уради у том тренутку, пустите га да заврши шта је започело, да своју идеју испроба, примени а можда и промени, јер у свим овом вежбама није битан само крајњи циљ (да дете нешто одради ’правилно’), већ читав тај процес вежбања и увежбавања .
И сад долазимо до још две вежбе које можете сами да направите 🙂
За прву игру вам треба нека конзерва или кутија са поклопцем у коме можете лако да избушите рупу. Други предмет је нешто што ће дете да убацује кроз тај отвор. У нашем случају то је конзерва од вегете обложена колаж папиром, и оно што столари зову кекс за спајање дасака, а може да се купи у фарбарама или радњама које продају опрему за столаре( 50 комада  је 90 дин ). И ту је и корпица (или тацница) на којој је све постављено.
Мили је ово веома забавно , и како јој је увек при руци на њеној полици, враћа му се више пута у току дана.


Друга игра је слагање ораха. Треба вам тацна, картон за јаја и десет ораха или кестења или чега већ имате при руци и чинијица где ће бити ораси. Дете треба из чинијице да узима један по један орах и ставља у картон , а кад их све наређа  да их врати у чинију (мада ћете овај други корак неко време радити углавном ви 🙂 ).


Ове вежбице можете понудити деци већ са 1,5 година, само се сетите да не очекујете од њих савршенство, већ да их пустите да сами увежбавају 😉 Из искуства васпитача из вртића у Суботици, које су нам несебично пренеле на семинару у организацији Монтесори друштва Србије, и старијој деци су ове вежбе интересантне, а посебно им се враћају када су узнемирена или уморна.
Ако ви имате неку добру идеју за овај тип игара, поделите је са нама овде 🙂

Share Social

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *