Фарбање ускршњих јаја

  • 0 comments
DSCN5078

Празници су одличан повод да проведете нешто више времена са децом, радећи забавне ствари које ће клинцима остати у сећању. Ускрс сви везујемо за фарбање јаја, па вам дајемо прилику да завирите како смо ми то радили.

Ове године смо уместо фарбања јаја пробали декупаж технику. Потребна су вам скувана јаја ( ако у воду у коју их кувате додате око 2дл сирћета биће беља и мотив са салвете ће се боље видети ), салвете, четкице и једно улупано беланце. Ми смо све спремили и деца су једва чекала да почну да раде.

DSCN0219 DSCN0227 декупаж

Исеците или исцепкајте мотив са салвете, прислоните га на јаје и премажите беланцем које сте умутили виљушком. Трудите се да детету помогнете само онолико колико је неопходно, а остало препустите њиховој машти и спретним прстима и на крају ћете добити права мала уметничка дела ( ако остану цела :)). Наша декупаж јаја су испала овако :

DSCN0245 DSCN0264

Ако имате млађу децу, дрвена јаја могу бити бољи избор. Ми смо их фарбали на два начина. За први ће вам требати пластична посуда, темпере и лак којим ћете на крају премазати јаје.

DSCN1192

У чинију стављајте једну по једну боју, пуштајући дете да пре сваке нове боје закотрља јаје по чинији. Тако ћете и вежбати која је која боја, а истовремено ће дете развијати и координацију покрета. Можете и да му задате да јаје помера спорије или брже, лево или десно, напред или назад, што подстиче развој фине моторике шаке и увежбавање свих овох појмова. А и сам резултат ће бити јако интересантан. На овај начин ћете и избећи прљање, јер дете не додирује јаје прстићима.

DSCN1193 DSCN1198 DSCN1201

Слично овоме је и да боје уместо у кутију стављате у кесицу за замрзивач а да дете пrстима и дланом размазује боју ( и овде теоретски нема превише упрљаних прстића и нереда).

DSCN5039 DSCN5044

Док је боја влажна можете јаје посути шљокицама, а кад се осуши може да се дода и која налепница. Наше је на крају изгледало овако:

DSCN1370

Ако мали уметници имају још воље, можете да направите и коју честитку. Ми смо користили PlayMais и фломастере ( ако не знате шта је погледајте наш ранији пост Представљамо вам PlayМais 🙂 ).

DSCN4999 DSCN5020 DSCN5076

Сретне празнике жели вам Плави маслачак !

Share Social

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *