Звучне кутије

  • 0 comments
dscn4931

Звучне кутије су сензорна монтесори активност која код деце вежба чуло слуха, али и концентрацију и моћ запажања. Можете их купити код произвођача дрвених играчака и монтесори материјала Коцкица из Суботице, али их уз помоћ деце можете и сами направити.

Ако решите да их правите требаће вам осам кутијица у које ћете ставити различито зрнрвље. Ми смо за кутијице користили киндер јаја и кутијице од воћног јогурта које смо лепили једну за другу. За зрневље узмите неке које производе што различитији звук. Ми смо стављали гриз, пиринач, пасуљ, брашно. Треба да имате по две кутијице за свако зрневље. Касније када клинци увежбају можете им и додавати нове кутијице да би отежали игру. У току прављења разговарајте са децом о томе како нека зрнца праве тиши а нека јачи звук, дајте им да пробају како се која кутијица чује када се тресе. Тако ће се дете и упознати са  материјалом, па ће када му покажете вежбу бити спремније за рад.

DSCN4931

Када сте спремили ваше кутијице поређајте их на једну тацну. Циљ је да дете нађе две кутијице које производе исти звук. Када пронађе две исте треба да их издвоји и настави даље док сви парови не буду нађени. Код деце од три године треба да будете прилично стрпљиви јер за њих ово није ни мало лак задатак. У сваком случају, прво детету ви једном покажите како се ради, а онда препустите њему да пробава и истражује.

DSCN8222

Пошто су наша дечица нешто млађа (од 2,5 до 3,5 године) ми смо им на почетку олакшали на два начина. Ставили смо им три пара уместо четири, и разделили кутијице на плаве и црвене (то није контрола грешке коју ћу објаснити после) тако да су по једна плава и једна црвена пар.

DSCN4951

Код оваквих монтесори материјала постоји нешто што се зове контрола грешке. То би био систем помоћу којег дете на крају само може да провери да ли је тачно одрадило вежбу. У овом случају на дно кутијице можете да ставите тачке фломастером у боји (или исецкајте кругове од колаж папира, таман да дете вежба и то), тако да сваки пар има своју боју.

DSCN4941

И на крају, оставите тацну са кутијицама на месту које је детету доступно, да може по својој жељи да је узима али и враћа. Уживајте 🙂

Share Social

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *